Altında makas açılıyor fark 6 bin dolara çıktı
Mücevher İhracatçıları Birliği başkanı Burak Yakın, sektör olarak doğal afetler, ekonomik sorunlar gibi koşullarda her zaman Türkiye için seferber olduklarını ve çok ciddi fedakârlıklar yaptıklarına dikkat çekerek, tüm uyarılarına ve ekonomi yönetiminin tüm çabalarına rağmen, altın kotası uygulamasının mücevher ihracatına çok büyük zarar verdiğini dile getirdi.
“Yatırımcı, altını 6 dolar pahalıya alıyor”
Dünyanın en büyük fuarlarından birisi olan İstanbul Jewelry Show’un bu sene 17- 20 Nisan tarihleri arasında yapılacağını belirten Yakın, “Altında uluslararası piyasalarla Türkiye arasındaki fark kısa süre önce kg başına 3 bin dolardı, iç talepteki sıkışıklıktan dolayı bugün 6 bin dolara kadar yükseldi. Yani gramda 6 dolarlık büyük bir makas oluştu. Bu kadar büyük makas ihracatçılarımızın Türkiye’de üretim yaparak ihraç etmesini engelliyor.
Tabi bu arada bir gram altın alan yatırımcımız da aslında 6 dolar pahalıya alıyor” dedi. Yıllık bazda ihracat rakamlarını değerlendirirken, altın fiyatlarındaki değişimlerin önemli olduğunun altını çizen Yakın, ihracat verilerini hakkında şunları söyledi: “2023 yılında 24 Mart tarihine kadar 1 milyar 546 milyon dolar tutarında ihracatımız var. Bu yılın aynı döneminde ise 1 milyar 353 milyon dolar ihracat yapabildik. Bu verilere göre yüzde 12,47 oranında bir azalma söz konusu.
Ancak bu rakamlar doğru ama gerçek değil. Zira geçen sene onsu 1800-1900 dolar bandında olan altın bu sene uluslararası piyasalarda 2.200 dolar seviyelerinde ki bu da yüzde 20 civarında bir artış anlamına geliyor. Bu veriyle entegre ettiğimizde değer olarak yüzde 12,47 olan düşüş reel olarak yüzde 30’ların üzerinde… Tabi bir de kg’da 6 bin doları bulan bir makas var.
Mücevher ihracatçısının kârı zaten kg’da 5 bin dolar… Bu da ihracat yaptığımız ama kâr etmediğimizi gösteriyor. Olur bunlar, ticarette hep kâr edeceğiz diye bir kural yok, kâr ve zarar kardeştir. Hele ki Türkiye’mizin ekonomik durumu için biz bu fedakârlığı seve seve yaparız. Ama gördüğünüz gibi artık bu fedakârlık sektörün bitmesine neden oluyor. Sahuru, iftarı olunca oruç sağlıklı bir ibadet, ama belli bir süre sahuru da iftarı yapamazsak ölürüz.”
“Türkiye yatırımcı için cazip ülke olmaktan çıkacak”
Ekonomi yönetimiyle sürekli gelişmeleri istişare ettiklerinin altını çizen Yakın, reel sektör olarak üretime, istihdama ve ihracata yüksek katma değerli katkı sağlayan mücevher sektörünün bu güne kadar devletten ne teşvik ne hibe istemediğinin altını çizdi. Yakın, mücevher ihracatçısının uluslararası piyasadaki rakipleriyle eşit koşullarda hammadde almasının rekabetçi olmasını sağlayacağını, aksi durumda Türkiye’nin Dubai, İtalya ve Mısır’a yatırım yapmaya başlayan yabancı ve hatta yerli yatırımcı için cazip ülke olmaktan çıkacağını belirtti.
“Sektöre can suyu verin”
Yakın, ekonomi yönetiminden mücevher ihracatçıları birliği üyesi olan firmaların koşulsuz şartsız, en az geçen sene yaptıkları ihracat kadar altını uluslararası piyasalardaki koşullardan alarak sektöre can suyu verilmesini istedi.