Ekonomi

Asya borsaları Trump’ın tarife muafiyeti umutlarıyla yükseldi; Çin dalgalandı

Investing.com — Asya borsalarının çoğu Salı günü, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret tarifeleri planından daha fazla muafiyet tanıyacağına dair süregelen umutlarla yükseldi. Ancak kazançlar, ek vergiler ve gelişmekte olan ticaret savaşı konusundaki belirsizliklerle sınırlı kaldı.

Çin borsaları sabah işlemlerinde kazanç ve kayıplar arasında gidip gelerek farklı bir seyir izledi. Pekin, Amerika Birleşik Devletleri ile ciddi bir ticaret anlaşmazlığına girdi. Yerel hisse senetleri Trump’ın tarifelerindeki muafiyetlerden bir miktar rahatlama yaşasa da, başkanın herhangi bir muafiyetin geçici olacağını belirtmesi bu rahatlamayı sınırladı.

Asya piyasaları, potansiyel tarife muafiyetlerine yönelik iyimserlikle üst üste iki gün kazanç kaydeden Wall Street’ten olumlu bir sinyal aldı. Bir dizi olumlu banka kazancı da Wall Street’e destek oldu.

Ancak Wall Street’teki kazançlar da ticaret ve ekonomi konusundaki ihtiyat nedeniyle sınırlı kaldı. ABD hisse senedi vadeli işlemleri Asya seansında hafif düştü, S&P 500 Vadeli İşlemleri yüzde 0,1 geriledi.

Yatırımcılar ayrıca piyasalardaki büyük dalgalanmalar konusunda tedirgin durumdaydı. Özellikle Hayırlı Cuma tatili öncesinde bu hafta işlem hacimlerinin düşük olması bekleniyordu.

**Asya hisseleri tarife umutlarıyla teknoloji ve otomotiv sektörlerinden destek buldu**

Japonya’nın Nikkei 225, Güney Kore’nin KOSPI ve Singapur’un Straits Times endeksi, yüzde 0,9 ile yüzde 1,3 arasında yükselerek Asya’nın en iyi performans gösteren piyasaları arasında yer aldı. Üçü de teknoloji hisselerindeki kazançlardan destek bulurken, Nikkei ve KOSPI durumunda otomobil hisseleri de yükseldi.

Taiwan Weighted endeksi de yaklaşık yüzde 1 yükseldi.

Teknoloji hisseleri, Beyaz Saray’ın Trump’ın Çin’e yönelik yüzde 145’lik karşılıklı tarifelerinin elektronik ürünleri hariç tutacağını belirtmesinin ardından kazançlarını artırdı. Bu eğilim, sektörde yakın vadede daha az aksaklık yaşanacağının habercisi oldu.

Ancak Trump buna karşı çıkarak, bu muafiyetin geçici olduğunu ve yakında elektronik ürünlere yönelik ayrı tarifeler açıklayacağını belirtti. Medya raporları, yönetiminin halihazırda elektronik ithalatını incelediğini gösterdi.

Buna rağmen, Trump Pazartesi günü ekonomik etkilerini azaltmak için otomobillere yönelik yüzde 25’lik tarifelerinin bazılarını da azaltabileceğini öne sürdü. Bu açıklamalar, ABD’de büyük pazarı olan otomobil hisselerinde ralliye neden oldu.

Japonya’nın Honda Motor ve Toyota Motor Corp hisseleri yaklaşık yüzde 5 yükselirken, Güney Kore’nin Hyundai hisseleri yüzde 3,7 arttı.

Daha geniş Asya piyasaları da ABD’nin daha fazla tarife affı umutlarıyla ilerledi. Avustralya’nın ASX 200 endeksi, Rezerv Bankası’nın Mart ayı sonundaki toplantısının tutanaklarının politika yapıcıların bir sonraki faiz indiriminin ne zaman gerçekleşeceği konusunda belirsiz olduğunu göstermesinin ardından yüzde 0,5 yükseldi.

Hızlı yemek franchise işletmecisi Collins Foods Ltd, Hollanda operasyonlarında değer düşüklüğü işaret etmesinin ardından yüzde 4’ten fazla düşerek Avustralya’da farklı bir seyir izledi.

Japonya’nın daha geniş TOPIX endeksi yüzde 1 yükselirken, Hindistan’ın Nifty 50 endeksi vadeli işlemleri, geçen hafta yerel piyasalardaki güçlü rallinin ardından düz bir açılışa işaret etti. Hindistan’ın Mart ayı enflasyon verileri Salı günü daha sonra açıklanacak.

**Çin hisseleri ticaret endişeleri arasında dalgalanıyor; GSYH bekleniyor**

Çin’in Shanghai Shenzhen CSI 300 ve Shanghai Composite endeksleri yaklaşık yüzde 0,3 düşerken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi olumlu bir başlangıcın ardından yatay seyretti.

Çin ekonomisine ilişkin belirsizlik, özellikle Pekin’in Amerikan mallarına yüzde 125 misilleme tarifeleri uygulaması nedeniyle ABD ile acı bir ticaret savaşı karşısında arttı.

Birçok analistin ticaret savaşından kaynaklanan zorluklardan dolayı Çin için büyüme tahminlerini düşürdüğü görüldü.

Odak noktası şimdi Çarşamba günü açıklanacak olan ilk çeyrek Çin gayri safi yurtiçi hasıla verileri üzerinde. Bu veri, 2024’ün sonlarında Pekin’den gelen bir dizi agresif teşvik önlemi arasında büyümenin hızlanıp hızlanmadığını gösterecek.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu