Haber

Gaziemir’de küresel ısınmaya karşı güçlü adımlar

Gaziemir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü bünyesinde yürüttüğü geri dönüşüm sektörüne sıfır atık ve atık kazandırma çalışmaları ile küresel ısınmayla mücadeleye katkı sağlıyor.

küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleri kuraklık, çölleşme, yağışlarda dengesizlik ve seller, tayfun, fırtına ve hortum gibi meteorolojik olayların artmasına neden olur. Gaziemir Belediyesi, küresel ısınmanın yol açtığı ve dünyayı tehdit eden iklim değişikliğine katkı sağlamak için özel çalışmalar yürütüyor. İklim değişikliği ile mücadelede daha güçlü adımlar atmak amacıyla İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kuran belediye, sıfır atık sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüşümü için çalışmalar yürütüyor.

Geri dönüşüm bilincinin kazandırılması ve atıkların kaynağında ayrıştırılması için eğitimler de düzenleyen belediye, 1. Sınıf Atık Geri Kazanım Merkezi’ni kurdu. Hürriyet, Gazi, Atıfbey ve Beyazevler mahallelerinde ilçenin 4 noktasına Taşınabilir Atık Toplama Merkezleri yerleştiren belediye, ilçenin dört bir yanına yerleştirdiği atık kumbaralarla çöp dışındaki geri dönüştürülebilir atıkları da topluyor. Burada toplanan kağıt, plastik, cam, metal, elektronik atık, bitkisel atık yağ ve pil gibi atıklar lisanslı firmalar tarafından toplanarak geri dönüşüm sektörüne kazandırılmaktadır. Geri dönüştürülemeyen atıklar uygun koşullarda bertaraf edilmektedir. Bu durumda hem doğa korunur hem de bu atıklar yeniden ekonomik maliyete dönüştürülür.

“Bireysel adımlar çok önemli”
İklim değişikliği ile emek ve atıkların geri dönüşümü konusuna büyük önem verdiklerinin altını çizen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Sıfır atık sistemini kurmak ve gerekli çalışmaları yapmak amacıyla İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzü kurduk. başka bir müdürlük tarafından iklim değişikliği konusunda Sıfır atık sistemi ve iklim değişikliği ile ilgili çalışmalarımız Başkanlık bünyesinde daha kapsamlı bir şekilde yürütülmektedir. İlçemizde üretilen ambalaj, cam, yağ, elektronik eşya, pil atıkları gibi atıklar anlaşmalı olduğumuz lisanslı firmalar tarafından uygun şekilde geri kazanılmakta veya bertaraf edilmektedir. Ayrıca toplanan tüm atıkların ölçümleri Bakanlığın Entegre Çevre Bilgi Sisteminde işlenmekte ve izlenmektedir. Bu sayede biriken atıkların çevreye verdiği zararı minimuma indiriyoruz. Yağış oranlarındaki düşüş ve kuraklık ülkemizi ve dünyamızı tehdit etmektedir. İklim değişikliği nedeniyle milyonlarca insanın göç etmesi bekleniyor. Bireysel olarak atacağımız adımlarla iklim değişikliğini yavaşlatabiliriz. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum.”

“Sıfır Atık eğitimlerimizle eğitimcilerimize, çocuklarımıza ve velilerimize Sıfır Atık bilinci aşılamayı hedefliyoruz” diyen Önder Arda, “Belediye çalışanlarımıza Sıfır Atık eğitimleri verdik ve atıklarımızı kaynağında ayrıştırmaya başladık. Binalarımızda dörtlü toplama sistemi. Bu uygulama sonucunda 2021 yılı Ağustos ayında belediye binamız için Sıfır Atık Sertifikamızı aldık. Ayrıca ilçe ve ilçe için de Sıfır Atık Sertifikası başvurusunda bulunduk. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün denetim süreci devam ediyor.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu