Sudan’da Savaş Suçları ve Sivil Acılar
Uluslararası Af Örgütü’nün bildirdiğine göre, Nisan ayının ortasından bu yana ordu ve paramiliter Hızlı İnfaz Güçleri (HDK) arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Sudan’da, siviller “her gün hayal bile edilemeyecek bir korku yaşıyor”.
Uluslararası Af Örgütü’nün “Ölüm Evimize Geliyor: Sudan’da Savaşın Hataları ve Sivillerin Acısı” başlıklı raporunda, savaşan tarafların kasıtlı ve orantısız saldırılarının kitlesel sivil kayıplara yol açtığı belirtildi.
Raporda ayrıca kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddet, hastane ve kilise gibi sivil yapıları hedef alan baskınlar ve büyük çaplı yağmaların ayrıntıları da paylaşıldı.
Raporda ayrıca Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard’ın şu açıklamasına yer verildi:
“Sudan’daki siviller, Hızlı Destek Kuvvetleri ve Sudan Silahlı Kuvvetleri toprağın kontrolünü ele geçirmek için savaşırken her gün hayal edilemez bir korku yaşıyor. İnsanlar evlerinin içinde veya umutsuzca yiyecek, su ve ilaç ararken öldürülüyor. Kaçarken çapraz ateş altındalar. Kalıyorlar ve planlı saldırılarda isteyerek vuruluyorlar.”
Bazıları şu anda 12 yaşında olan kadınlar ve onlarca kız çocuğu, savaşan tarafların üyeleri tarafından tecavüz de dahil olmak üzere cinsel şiddete maruz kalırken, diğerleri cinsel kölelik kapsamına giren koşullarda günlerce alıkonuldu.
Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi hareket ettiği için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde orduya tam entegrasyonunu istiyordu.
HDK’nın sivil iktidardan sonra yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerilim, nisan sabahı Hartum ve çeşitli kentlerde taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüştü. 15.
Çatışmalarda çoğu sivil 3000’den fazla kişi öldü ve on binlerce kişi yaralandı.
Birleşmiş Milletler, Sudan’da 100 günden fazla süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 4 milyon kişinin yerinden edildiğini bildirdi.