Haber

Almanya’da havalimanlarında 25 bin çalışan greve çıktı

Almanya’da tren makinistlerinin grevinin ardından bu kez havalimanlarında da grev var. Hamburg, Bremen, Hannover, Berlin, Köln, Düsseldorf, Leipzig, Dresden, Erfurt, Frankfurt ve Stuttgart havalimanlarında güvenlik ve yer hizmetlerinde çalışan yaklaşık 25 bin kişi 1 Şubat Perşembe günü greve çıkıyor.

Birleşik Hizmet İşçileri Sendikası (ver.di), Federal Havacılık Güvenliği Şirketleri Birliği (BDLS) ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin engellenmesinin ardından uyarı grevi yapma kararı aldı. Grevden birçok tarifeli uçuş etkilenecek. Bunlar arasında Türk Hava Yolları’nın (THY) Almanya’ya da uçuşları bulunuyor.

THY Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, yer hizmetleri çalışanlarının grevi nedeniyle THY’nin TK-1337 İstanbul-Leipzig ve TK1338 Leipzig-İstanbul seferlerinin iptal edildiği kaydedildi. Grev nedeniyle iptal edilen diğer seferler ise şöyle: TK-1668 Hamburg-İstanbul Havalimanı, TK-1664 Hamburg-İstanbul Havalimanı, TK-1662 Hamburg-İstanbul Havalimanı, TK-7882 Sabiha Gökçen Havalimanı-Hamburg, TK-7883 Hamburg-Sabiha Gökçen Havalimanı, TK-1726 Berlin-İstanbul Havalimanı, TK-1724 Berlin-İstanbul Havalimanı, TK-1722 Berlin-İstanbul Havalimanı, TK-1728 Berlin-İstanbul Havalimanı, TK-7729 Berlin-Sabiha Gökçen Havalimanı.

BERLİN BRANDENBURG HAVALİMANI’NDAN KALKIŞ OLMAYACAK

Berlin Brandenburg Havalimanı, uyarı grevi nedeniyle perşembe günü kalkışın mümkün olmayacağını duyurdu. Yolcuların havayolu şirketleriyle iletişime geçerek biletlerini açmaları ve alternatif seyahat olanakları hakkında bilgi almaları istendi. Grevden inişlerin de etkileneceği belirtildi. Berlin Brandenburg Havalimanı’nda Perşembe günü yaklaşık 50 bin yolcuyu kapsayan toplam 170’e yakın kalkış ve iniş planlandı.

Uçuş güvenliği şubesi, yolcu muayenesi, yolcu ve eşya muayenesi, kargo muayenesi ve hizmet alanlarında çalışan çalışanları kapsamaktadır. Verdi, 2023’te güvenlik çalışanlarının greviyle birçok havaalanını felç etti.

Alman Havayolu Taşımacılığı Endüstrisi Birliği (BDL) Genel Müdürü Matthias von Randow, grevle ilgili şunları söyledi: “Hava güvenliği çalışanlarının uyarı greviyle Almanya’daki hava trafiğini felce uğratmak orantısızdır.” Von Randow, “Bunun yerine müzakere masasında veya arabuluculuk yoluyla bir çözüme ulaşmak için her türlü çaba gösterilmelidir.” dedi.

‘HAVACILIKTA GÜVEN ÜCRETSİZ SAĞLANMAZ’

Geçtiğimiz hafta işverenler, “yarı zamanlı çalışanların fazla mesai primlerinin erken ödenmesi” önerisini ilk kez sendikaya sundu. Verdi ise üç pazarlık türünde de fiyat artışı konusunda anlaşmaya varılmamasını eleştiriyor. Verdi’nin müzakerecisi Wolfgang Pieper, çalışanların satın alma gücündeki kaybı kalıcı olarak telafi etmek istediklerini belirterek, “Gerekli iş gücünün kazanılıp elde tutulabilmesi için uçuş güvenliği çalışanlarının işinin finansal açıdan cazip olmaya devam etmesi gerekiyor.”

Pieper, şu anda bile havalimanlarında hafta sonları ve tatiller de dahil olmak üzere her saat esnek bir şekilde çalışan az sayıda eğitimli işgücünün bulunduğunu belirtti. “Hava taşımacılığında güvenlik bedava sağlanamaz” diyen Pieper, patronların şu ana kadar yaptığı tekliflerin “tamamen yetersiz” olduğunu belirtti. İşverenlerle sendika arasındaki bir sonraki pazarlık türü 6 ve 7 Şubat’ta gerçekleşecek. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu