Ekvator Ginesi’nde salgın yapan ve Kamerun’a sıçrayan Marburg virüsü hakkında neler biliyoruz?
Orta Afrika’nınkuzeyden batıya Kamerungüneyden ve doğudan Gabon, batıdan Atlantik Okyanusuile çevrili Ekvator Ginesi Kie-Ntem Bölgede Marburg virüsü salgını nedeniyle en az 9 kişi hayatını kaybederken, 200’den fazla kişi karantina altına alındı. virüs endişeleri nedeniyle önceden kısıtlanmış sınır hareketliliği Kamerunayrıca 15 Şubat’ta 2 Marburg olayıyla ilgili şüpheler bildirdi.
DSÖ harekete geçti
Ekvator Ginesi’ndeki Marburg hastalarında görülen belirtiler arasında ateş, halsizlik, kanlı kusma ve ishal yer alıyor. Bölgedeki salgını doğrulamak Dünya Sağlık Örgütü (WHO)Marburg’u Ebola’ya benzer oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olarak sınıflandırıyor.
Equatorial Guinea confirms Marburg virus outbreak, suspected cases in Cameroon: Here`s what we know so far – WIONhttps://t.co/nv87VPIwc8 pic.twitter.com/GjFABOnezG
— Bird News 🕵🏼♂️ (@SeaHawkUpdates) February 14, 2023
DSÖ’den yapılan açıklamada, ” Soruşturma devam ediyor. Temaslıları izlemek ve izole etmek ve semptom gösterenlere tıbbi bakım sağlamak için etkilenen bölgelere gelişmiş ekipler konuşlandırıldı.söylendi .
1967’de Avrupa’daki laboratuvarlarda ortaya çıktı.
Ebola’ya neden olan aynı virüs ailesinden gelen oldukça öldürücü Marburg, ilk olarak 1967’de keşfedildi. Almanya’nın Marburg’uile Frankfurt şehirleriVe Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Laboratuvarlarda çoklu ve eş zamanlı salgınlara neden olduktan sonra tanımlandı. Maymunlar üzerinde araştırma yaptığı söylenen en az 7 kişi virüse maruz kaldıktan sonra hayatını kaybetti.
Doğal taşıyıcı meyve yarasası
Hastalık Ugandalıithal Afrika yeşil maymunlarıylailişkili olmasına rağmen, Marburg virüsünün doğal taşıyıcısı Afrika meyve yarasası.
Ölüm oranı yüzde 24’e düşürülebilir
Afrika’da Binlerce cana mal olan Ebola’yı da içeren filovirüs ailesinin bir üyesi olan Marburg’da ölüm oranı yüzde 88’e kadar çıkabiliyor. Bununla birlikte, semptomların türüne ve yönetimine bağlı olarak, ölüm oranı en az yüzde 24’e düşürülebilir. Daha erken Angola’daGeçen yıl salgına neden olarak enfekte olan 250’den fazla kişinin yüzde 90’ını öldüren Marburg Gana’da2 kişinin ölümüne neden oldu.
Enfeksiyon ateş, titreme, ağrı ile başlar.
Ebola gibi, Marburg’un insandan insana bulaşması, enfekte kişilerin kan ve vücut sıvıları veya yüzeyleriyle temas yoluyla gerçekleşir. Hastalık aniden ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısı ile kendini gösterir. 5. gün civarında enfekte kişide bulantı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, karın ağrısı ve ishal de görülebilir.
Birçok hasta 5. ve 7. gün arasında önemli kanama semptomları geliştirir. Ayrıca virüsün birkaç organı aynı anda etkileyerek vücudun çalışma kabiliyetini olumsuz yönde etkilediği ve enfekte olan bireyde kafa karışıklığına neden olabileceği belirtiliyor.
Henüz aşı yok
Şu anda Marburg hastalığını tedavi etmek için onaylanmış bir aşı veya ilaç yoktur. Bununla rehidrasyon( vücuttan kaybedilen su ve elektrolitlerin yenilenmesi)Bu sayede semptomlar hafifletilebilir ve hayatta kalma şansı artar.
haberkepsut.xyz